Gratis verzending vanaf €65, in Utrecht gratis bezorging met de bakfiets vanaf een bestelling van €40! Reisboeken worden gratis verzonden.

Le Marche

Intro

Le Marche is het onbekende broertje van Toscane en Umbrië, zo'n 1500 kilometer van Utrecht verwijderd. Het is een heerlijke streek: rustig, vol natuurschoon en cultuurschatten. De middeleeuwse dorpjes liggen er verspreid over heuvelruggen, die van oost naar west (van de Sibellijnse bergen naar de Adriatische Zee), van elkaar gescheiden door rivieren als de Metauro, de Potenza, de Tronto en de Nera, door het prachtige landschap snijden. Door de bodem en het klimaat is Le Marche een prima wijnregio. Door de grote variëteit aan ondergrond, levert het terroir diverse soorten wijnen met een eigen stijl en smaak op.

ONDERSCHEIDEND TERROIR

De bodem verschilt per DOC gebied. In het gebied van Verdicchio di Matelica is het mineraalgehalte hoger dan rond Ancona, wat de wijnen in combinatie met het koelere mesoklimaat een extra pittige intensiteit geeft. Klei- en kalkrijke bodems dragen bij aan het onderscheidende terroir en variëren naargelang de kenmerkende topografie van de regio. Door de invloeden van de Apennijnen, de Adriatische Zee en de rivieren in de regio, is er een veelheid aan klimaatsoorten in de regio Le Marche, waardoor wijnproducenten zowel warme als koele wijnbouwzones kunnen gebruiken.

GEEN GROTE SPELER

In het noorden van deze regio werd al rond 500 voor Christus intensief aan wijnbouw gedaan. Volgens de Griekse geschiedschrijver Polybius zou Hannibal tijdens zijn veroveringstocht door Italië, richting Rome, zijn paarden rode wijn van Picenum te drinken hebben gegeven. En de Romeinse historicus Plinius de Oudere vermeldde in zijn geschriften een vroege druivenvariëteit uit Picenum, die al voor de Romeinse bezetting bekend was. Tegen de tijd van het Romeinse Keizerrijk had deze wijn al een stevige reputatie verworven. Toen in 1963 de Italiaanse DOC-wetgeving werd ingevoerd, behoorde Le Marche tot de regio's die als eerste een paar DOC’s op hun erelijst mochten bijschrijven. Maar een grote commerciële speler op de wijnmarkt werd Le Marche toch niet. Momenteel zijn er vijf DOCG’s (de hoogste classificatie: Denominazione di Origine Controllata e Garantita) en 15 DOC’s (Denominazione di Origine Controllata). De rest valt onder de categorie Vino di Tavola of Indicazione Geografica Tipica, IGT Marche.

beroemde WITTE WIJNEN

Le Marche is vooral bekend om haar witte wijnen, maar er komen ook wel een paar rode kwaliteitswijnen vandaan, zoals de Rosso Piceno en de Rosso Conero. De wijngaarden van de Rosso Piceno strekken zich uit over verschillende gebieden in de provincies Ancona, Macerata en Ascoli Piceno. Ze bevinden zich overwegend in de heuvels op 700 meter boven de zeespiegel, gedomineerd door de bergtoppen van de Monti Sibillini. Net als voor de Rosso Conero wordt er een speciale druivensoort, de Passerina, in de assemblage van de Rosso Piceno gebruikt. Die bevat daarnaast ook de Sangiovese, de Montepulciano en in sommige gevallen de Trebbiano. Deze laatste is al een heel oud druivenras en heeft qua smaakbeleving zo'n sterke persoonlijkheid, dat de Trebbiana als onmisbaar bestanddeel voor regionale wijnen als de Falerio en de Rosso Piceno wordt beschouwd. De Rosso Piceno Superiore wordt geproduceerd in een klein gebied in de provincie Ascoli Piceno. Deze Superiore moet voor hij op de markt kan worden gebracht eerst gedurende een jaar op houten vaten rijpen.

Naast de Trebbiano is de Verdicchio een typische Marchegiaanse druif, die exclusief in de wijngaarden rond Jesi en Matelica verbouwd wordt.

Verdicchio dei Castelli di Jesi

De Verdicchio dei Castelli de Jesi is een droge witte wijn. De productie vindt plaats in het heuvelachtige deel van de provincie Ancona op een ondergrond van kalk, klei en lijmsteen, wat de frisse mineraalachtige smaak verklaart. DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi is de belangrijkste appellatie in Le Marche, gemaakt van minimaal 85% Verdicchio. Ook de zoete variant Verdicchio passito is toegelaten.

Verdicchio dei Matelica

De Verdicchio di Matelica – ook een droge, frisse witte wijn – heeft een wat scherper karakter dan die uit Jesi. In dit wijngebied in het zuidwestelijke deel van Le Marche worden de druiven verbouwd op een hoogte van 400 meter op de hellingen van de Apennijnen, in het grensgebied van Ancona en Macerata. Omdat de DOC Verdicchio di Matelica meer landinwaarts en op een hoger terroir wordt verbouwd dan de Verdicchio di Jesi, liggen de wijngaarden hier in een meer continentaal klimaat. Daardoor rijpt de Verdicchio in Matelica langzamer en is de oogst van de druiven minimaal tien dagen later dan in Jesi. Daardoor heeft deze wijn meer structuur, meer diepte en meer kracht dan die uit Jesi.

Sluit (esc)

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang 1x per maand informatie over ons assortiment, aanbiedingen en leuke weetjes over Italië!

Leeftijdscontrole

Welkom bij Cin Cin! Om een mooie fles wijn uit te zoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.

Zoek

Toegevoegd aan winkelmand