Gratis verzending vanaf €65, in Utrecht gratis bezorging met de bakfiets vanaf een bestelling van €40! Reisboeken worden gratis verzonden.

Blog

De meeste Italiaanse wijnen zijn sinds 2009 gedefinieerd, geclassificeerd en beschermd via een speciaal en geautoriseerd classificatiesysteem, dat bepaalt of een wijn Denominazione di Origine Controlata e Garantita (DOCG), Denominazione di Origine Controlata (DOC) of Indicazione Geografica Tipica (IGT) wordt genoemd. In 2019 waren er meer dan 330 DOC, 70 DOCG en 120 IGT wijnen die via dit systeem worden beschermd.

DOCG

Denominazionedi Origine Controllata e Garantita = de hoogste kwaliteitsnorm. Wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden, gebonden aan een stringente maximale opbrengst per hectare en eigen productierichtlijnen.

DOC

Denominazionedi Origine Controllata = de op een na hoogste kwalificatie: wijn komt van een gespecificeerd herkomstgebied en is onderworpen aan eigen productierichtlijnen.

IGT

Indicazione Geografica Typica deze landwijnen komen voor minimaal 90% uit een bepaald geografisch gebied. Ze komen vaak niet in aanmerking voor een DOC, maar kunnen daarom toch topwijnen zijn.

VdT

Vino da Tavola = eenvoudige tafelwijnen.

DOCG- en DOC-wijnen met een of meerdere onderstaande vermeldingen op het etiket, zijn meestal van hogere kwaliteit:

Classico: DOC of DOCG wijn, afkomstig uit het oorspronkelijke productiegebied, onderworpen aan strengere regels en met een opbrengst per hectare die meestal lager is.
Riserva: DOC of DOCG wijn met een verplichte langere rijpingsduur dan de gewone versie en met over het algemeen een betere kwaliteit.
Superiore: wijn met tenminste 1% meer alcohol dan de gewone versie, gemaakt van betere kwaliteit druiven en onderworpen aan striktere eisen.
Novello: wijnen die in het jaar van de oogst op de markt komen, veelal begin november.
Vigna: naam van de wijngaard als extra vermelding, meestal de beste wijngaard van een producent.
Sottozona: vermelding van de sub gebieden, met specifieke bodemsoort of microklimaat.

Sluit (esc)

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang 1x per maand informatie over ons assortiment, aanbiedingen en leuke weetjes over Italië!

Leeftijdscontrole

Welkom bij Cin Cin! Om een mooie fles wijn uit te zoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.

Zoek

Toegevoegd aan winkelmand