Biologische wijn
Biologische wijn wordt steeds populairder en is daardoor steeds makkelijker verkrijgbaar. Ook ik verkoop een aantal biologische wijnen. De term ‘biologisch’ is bij wet beschermd in de EU en dat betekent dat er een strenge controle is op de wijnboeren die claimen biologisch te produceren. Maar waarin onderscheidt een ‘biologische’ wijn zich nou eigenlijk van een ‘gewone’ wijn?
BIO wijn versus gewone wijn
Biologische wijn wordt geproduceerd op een natuurlijke wijze, zonder genetische modificatie en toevoeging van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest voor de bodem. Voor de bemesting wordt dan gebruik gemaakt van organische meststoffen, zoals compost, groenbemesting, dierlijke meststoffen en mineralen. Ook wordt er geen tractor gebruikt, want deze maakt de bodem te compact. Druiven worden daarom manueel geplukt. Bij problemen (o.a. schimmels) zoekt de boer naar natuurlijke oplossingen. Het houden van schapen zorgt er bijvoorbeeld voor dat het onkruid in de wijngaard in toom wordt gehouden.
Naast een zo natuurlijk mogelijke wijnbouw, moet de vinificatie ook aan een aantal eisen voldoen. Gedurende het proces mag er zo min mogelijk inmenging van de boer zijn door het toevoegen van stoffen. Een voorbeeld is het verbod op de toevoeging van sorbinezuur, wat ervoor moet zorgen dat de wijn langer houdbaar blijft. Sulfiet mag wel worden toegevoegd maar wel in een lagere hoeveelheid per liter.
Smaakt een BIO wijn beter dan een ‘gewone’ wijn? Een onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Wine Economics, heeft aangetoond dat de biologische werkwijze een klein maar wel een significant effect heeft op de kwaliteit van de wijn. Een ander onderzoek (sample van 74.000 Californische wijnen) wees uit dat wijnen met een BIO keurmerk op een schaal van 100 gemiddeld vier punten hoger scoorden. Ik zeg, proef eens een BIO wijn van Cin Cin! en kijk wat jij ervan vindt!