Gratis verzending vanaf €65, in Utrecht gratis bezorging met de bakfiets vanaf een bestelling van €40! Reisboeken worden gratis verzonden.

WIJN EN CICLISMO: EEN GOEDE COMBINATIE

WIJN EN CICLISMO: EEN GOEDE COMBINATIE

'Italiaanse herfstklassiekers. De ene helft van het peloton is allang met het hoofd in vakantiemodus, de andere helft kijkt er reikhalzend naar uit om dwars door de vallende bladeren te razen.' Zo begon Youri IJnsen zijn voorbeschouwing op Milano-Torino, de oudste klassieker op de wielerkalender, verreden tussen de hoofdsteden van Lombardije en Piëmonte.

De race 'Milaan-Turijn' wordt al sinds 1876 georganiseerd, met de eerste editie slechts 15 jaar na de Eenwording van Italië, toen Turijn van 1861 tot 1865 de hoofdstad was van het kersverse koninkrijk. Paolo Magretti – een entomoloog uit Milaan – kroonde zich tot de eerste winnaar. Het duurde 18 jaar (tot 1894) voor hij een opvolger kreeg. En dat gebeurde vaker, waardoor op 6 oktober 2021 Milaan-Turijn pas toe was aan zijn 101ste uitgave, met Primoz Roglic als winnaar. De laatste Italiaanse klassieker van het jaar, de Ronde van Lombardije, is al een paar edities verder. Op zaterdag 9 oktober stond namelijk de 115de uitgave, tussen Como en Bergamo, op de rol.

In Italië vormen wijn & wielersport een voortreffelijke combinatie. Niet alleen wordt er op het erepodium door de winnaar enthousiast met flessen spumante naar de fotografen en het publiek gespoten, ook worden er sinds jaar en dag hele ploegen gesponsord door wijnboeren. Zo financierde tussen 1996 en 2002 Cantina Tollo een ploeg, met als voornaamste renners de flamboyante sprinter Mario Cipollini en de klassementsrenners Gilberto Simoni, Danilo Di Luca en Michele Scarponi, alledrie winnaar van de Giro d'Italia. Cantina Tollo werd in 1960 opgericht door een groep wijnboeren in de buurt van Tollo, een dorpje in de provincie Chieti (Abruzzo). Inmiddels is deze coöperatie met 840 leden een voortrekker op het gebied van vriendelijk geprijsde biologische kwaliteitswijnen.

Vini Caldirola, een wijnboer uit Piëmonte, was van 1998 tot 2000 en daarna nog in 2003 en 2004, als sponsor actief in de wielersport, met renners als  Francesco Casagrande, Gianluca Bortolami, Stefano Garzelli en Pavel Tonkov. Het verhaal begon in 1897, toen Ferdinando Caldirola een osteria begon in Contra, een gehucht in de gemeente Missaglia, waar tegenwoordig het hoofdkantoor van Casa Vinicola Caldirola is gevestigd. In de jaren '40 van de vorige eeuw transformeerden Ferdinando en zijn zoon Gaetano de osteria tot een wijnhandel, die inmiddels is uitgegroeid tot een internationale speler van formaat.

Vini Fantini (onderdeel van Farnese Vini) sponsort vanaf 2011 een wielerploeg op het tweede niveau, met als voornaamste renners Filippo Pozzato, Giovanni Visconti en Francesco Chicchi. Sinds kort zijn er bij dit team ook twee Nederlanders onder contract, Etienne van Empel en Wout van Elzakker. De wijnen van Vini Fantini zijn bij Albert Heijn te koop en de naam Farnese verwijst naar Ottavio Farnese. Deze Italiaanse prins was getrouwd met Margaretha van Parma, een buitenechtelijke dochter van keizer Karel V. Hun zoon Alexander was van 1578 tot 1592 landvoogd van de Nederlanden. Ottavio en Margaretha hadden in Abruzzo wijngaarden en zij maakten met de hulp van de familie Fantini topwijnen, die destijds op alle hoffeesten in Europa geschonken werden. Tegenwoordig is Vini Fantini marktleider op gebied van klassieke streekwijnen, met een moderne, volfruitige twist. Cin Cin!

Ouder bericht
Nieuwer bericht

Laat een reactie achter

Sluit (esc)

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang 1x per maand informatie over ons assortiment, aanbiedingen en leuke weetjes over Italië!

Leeftijdscontrole

Welkom bij Cin Cin! Om een mooie fles wijn uit te zoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.

Zoek

Toegevoegd aan winkelmand