Gratis verzending vanaf €65, in Utrecht gratis bezorging met de bakfiets vanaf een bestelling van €40! Reisboeken worden gratis verzonden.

De druivenoogst is in Europa begonnen!

De druivenoogst is in Europa begonnen!

De nazomer was fraai, maar daar is inmiddels abrupt een eind aan gekomen. De herfst staat voor de deur en dus is het tijd om de stand op te maken van de druivenoogst. De eerste conclusie luidt dat de wijnboeren in Italië en Spanje niet mogen klagen, terwijl hun Franse collega's dat wel mogen...

Nadat zij al sinds 2016 door de Azzurri van hun status van eerste wijn producerende natie ter wereld werden beroofd, zijn zij sinds de oogst van 2021 nu ook door Spanje (38,9 miljoen hl; 16,9% minder dan in 2020) ingehaald en dus naar de derde plaats op het podium afgezakt. De Franse wijnproductie wordt geschat op 33 miljoen hectoliter, de kleinste oogst sinds 1976. Als oorzaken wordt een ongekende opeenvolging van klimatologische rampen opgevoerd, waardoor veel Franse wijnbouwgebieden dit jaar werden getroffen: voorjaarsvorst, meeldauw, hagel, droogte, branden, sprinkhanen, enzovoort. Al die rampspoed heeft geleid tot een daling van de Franse oogst met 29% ten opzichte van 2020 en 25% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Nee, dan hebben de Italiaanse wijnbouwers minder reden tot klagen! Hoewel ook in de laars de klimatologische omstandigheden verre van perfect waren (in de zomer kwam het kwik wekenlang niet onder de 40 graden en bleven verkwikkende regenbuien veel te lang uit), bedraagt de Italiaanse wijnproductie dit jaar volgens de laatste officiële schattingen zo'n 44,5 miljoen hl. Dat is een kwart meer dan de Franse productie en maar 9% minder dan de oogst van vorig jaar. Paolo Brogioni, directeur van de Italiaanse vereniging van oenologen (Assoenologi), verbergt zijn optimisme ten aanzien van het wijnjaar 2022 dan ook niet: "Na een prijsdaling van 3% in 2021 kunnen we weer wat optimistischer zijn over de toekomstige prijsontwikkeling." De Italiaanse wijnboeren zien na het donkere Covid-tijdperk ook bemoedigende tekenen van herstel qua buitenlandse vraag. In de eerste vijf maanden van dit jaar exporteerden zij voor 2,7 miljard euro, hetgeen neerkomt op een plus van 11% ten aanzien van de eerste vijf maanden van 2020. En ook de interne markt, gedreven door de heropening van de horeca en het voorzichtige herstel van het internationale toerisme, gaf een opleving te zien. Volgens Fabio Del Bravo, directeur van Ismea (instituut van diensten voor de agrarische voedselmarkt) is de Italiaanse wijnsector met opgeheven hoofd uit de Covid-test gekomen. "Wat in de nasleep van het uitbreken van de pandemische crisis een van de meest getroffen sectoren leek te worden vanwege de sterke correlatie met de horeca en de buitenlandse markten, heeft in plaats daarvan juist een buitengewoon aanpassingsvermogen getoond.

Zonder de financiële moeilijkheden waarmee veel bedrijven worden geconfronteerd te onderschatten, moet worden opgemerkt dat de crisis de Italiaanse wijnhuizen een buitengewone stimulans heeft gegeven voor digitale innovatie en diversificatie van de commerciële kanalen." Als de oogst zich nu ook vertaalt in smakelijke wijnen, dan belooft 2022 een voortreffelijk wijnjaar te worden, niet alleen voor de Italiaanse wijnboeren maar ook voor de internationale fijnproevers!

Ouder bericht
Nieuwer bericht

Laat een reactie achter

Sluit (esc)

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang 1x per maand informatie over ons assortiment, aanbiedingen en leuke weetjes over Italië!

Leeftijdscontrole

Welkom bij Cin Cin! Om een mooie fles wijn uit te zoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.

Zoek

Toegevoegd aan winkelmand