Gratis verzending vanaf €65, in Utrecht gratis bezorging met de bakfiets vanaf een bestelling van €40! Reisboeken worden gratis verzonden.

Frida Kahlo is ook te drinken

Frida Kahlo is ook te drinken

Op 7 oktober opende Koningin Maxima de expositie Viva la Frida!Life and art of Frida Kahlo, die tot en met 27 maart 2022 in het Drents Museum in Assen te zien zal zijn. Het meest bijzondere aspect aan deze museale happening is, dat twee vermaarde Kahlo-collecties uit Mexico-Stad voor het eerst zijn samengebracht in één tentoonstelling: naast de schilderijen en tekeningen uit het Museo Dolores Olmedo is er een selectie te zien van haar persoonlijke bezittingen (zoals kleding, beschilderde korsetten en sieraden maar ook foto's en documenten), afkomstig uit het Museo Frida Kahlo. Dit museum is gevestigd in het 'Blauwe Huis', waar de getormenteerde kunstenares haar hele leven heeft gewoond.

Net als 'onze' Van Gogh ontwikkelde Kahlo zich tot een internationale cultfiguur, waardoor het soms moeilijk is om haar werk op waarde te schatten. Haar tumultueuze levensloop heeft daar een grote rol bij gespeeld. Zo werd ze op zesjarige leeftijd getroffen door kinderverlamming in haar linkerbeen, waardoor ze later enigszins kreupel liep. Ook het feit dat Frida Kahlo (1907-1954) getrouwd was met de roemruchte Mexicaanse schilder Diego Rivera (die zij inmiddels qua populariteit flink overvleugeld heeft) en dat zij op 17-jarige leeftijd bij een botsing van de bus waarin ze zat met een tram zo ernstig verwond werd, dat ze chronisch pijn leed en jarenlang operaties moest ondergaan, heeft een forse bijdrage geleverd aan haar iconisering. Haar dagelijkse fysieke en psychische kwellingen (maar ook haar liefde voor haar man, haar vaderland en de Mexicaanse volkscultuur) projecteerde ze trefzeker op het doek, waarbij haar zelfportretten vaak doordrenkt zijn van symboliek. In de grote zaal van het Drents Museum zijn tientallen persoonlijke bezittingen en 42 kunstwerken van haar te bewonderen. En in de museumshop zijn natuurlijk allerhande prullaria te koop met daarop afbeeldingen van Kahlo en haar kunstwerken.

Wat je er niet zal vinden is wijn, hoewel de commerciële aantrekkingskracht van het merk Kahlo ook wijnmakers heeft verleid. Zo inspireerde zij Vina Carmen tot een fruitige Cabernet Sauvignon, door ' haar passie, verfijning, elegantie en houding om een nieuwe stijl van wijn te creëren', zoals deze Chileense wijnboer op zijn site meldt. Vina Carmen, een van de oudste Chileense wijnmerken, werd in 1850 opgericht door Christian Lanz, die zijn bedrijf vernoemde naar zijn vrouw Carmen. In 1985 kwam het merk in handen van de familie Claro, waarna het zich ontwikkelde tot een speler op de wereldmarkt. Carmen was de eerste wijnmakerij in Chili die druiven op biologische wijze begon te telen op zijn wijngaarden, die gelegen zijn in de uitlopers van het Andesgebergte, op slechts een uur van de hoofdstad Santiago. Nadat de Carmen Frida Kahlo Single Vineyard Cabernet Sauvignon 2017 begin 2019 op de Amerikaanse markt werd gepresenteerd, werd deze door het toonaangevende magazine 'Wine Enthusiast' geselecteerd als een van zijn Top 100 Wijnen van het Jaar. Toch jammer dat er geen fles van te vinden is in het Drents Museum... 

Ouder bericht
Nieuwer bericht

Laat een reactie achter

Sluit (esc)

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang 1x per maand informatie over ons assortiment, aanbiedingen en leuke weetjes over Italië!

Leeftijdscontrole

Welkom bij Cin Cin! Om een mooie fles wijn uit te zoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.

Zoek

Toegevoegd aan winkelmand